Gołąbki tak pyszne, że lepszych nie jadłam :)

20171019_185814

Dzisiaj gołąbki. Uwielbiam :) Mogłabym jeść … no może nie codziennie, powiedzmy, że często ;)

Swój przepis doszlifowałam do perfekcji :)

20171019_185814

Szykujemy średnią kapustę, obgotowaną, zdejmujemy liście, głąb szatkujemy na drobno, żeby dodać do farszu. O prozdrowotnych właściwościach kapusty nie trzeba chyba nikogo przekonywać, to nie będę się rozpisywać :)

Farsz:

1 szkl brązowego ryżu

1/2 kg mięsa mielonego z indyka

cebulka i 3 ząbki czosnku posiekane i zeszklone na maśle klarowanym

marchew duża, starta na tarce z drobnymi oczkami

pieprz, sól, kurkuma

Gotujemy pół litra wody, wrzucamy przepłukany ryż, łyżkę oliwy z oliwek  i łyżeczkę soli. Gotujemy na miękko. Dodajemy cebulkę z czosnkiem, posiekany głąb kapusty i startą marchew. Doprawiamy pieprzem, solą, kurkumą, dusimy kilka minut, na koniec dodajemy mięso i mieszamy wszystko dokładnie. Czekamy chwilę, aż przestygnie.

Od liści kapusty odcinamy twarde elementy, których używamy do wyłożenia naczynia do pieczenia, żeby gołąbki się nie przypaliły. Można też użyć do tego liści kapusty.

Zawijamy farsz w liścia i ciasno układamy w naczyniu. Na wierzch wykładamy kilka łyżeczek masła klarowanego. Pieczemy 1, 5 godz. w 180 stop.

W tym czasie robimy sos:

1 litr wody gotujemy ze świeżymi ziołami (ja mam w donicy- rozmaryn, liść laurowy  i tymianek są najlepsze). Rozrabiamy w misce 2 łyżki mąki z 1/2 szkl śmietany lub jogurtu, lekko solimy, zaprawiamy wrzątkiem i dodajemy do gotującej się wody. Po chwili dokładamy łyżeczkę soli i słoiczek koncentratu pomidorowego. Gotujemy jeszcze przez 2 min i sos gotowy :)

J.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>