Agarowa galaretka jagodowa

20170507_165542

Czytaliście kiedyś skład gotowych galaretek? W skrócie – cukier, sztuczne barwniki i aromaty oraz żelatyna zwierzęca.

20170507_165542

Czy można zrobić coś smacznego z naturalnych składników? Pewnie :) Trzeba tylko poświęcić 10 min :) Potrzebne są (przepis dla 4 osób):

- 1 szkl soku z jagód z owocami ( ja miałam bez cukru więc dodałam ksylitol)

- 1 szkl wody

- 2 łyżeczki agaru

- 1 łyżka ksylitolu (lub inna ilość – generalnie do smaku, jeśli będziecie dysponować sokiem słodzonym może nie trzeba będzie w ogóle dosładzać)

- 1 łyżeczka trawy cytrynowej sproszkowanej (opcjonalnie)

- 2 łyżki soku z cytryny

- mrożone owoce (garść truskawek i borówek np.)

Mieszamy w garnku sok z wodą dodajemy agar, rozpuszczamy, doprowadzamy do wrzenia mieszając, dodajemy ksylitol, trawę i sok z cytryny i gotujemy 1-2 min. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (chwilę dosłownie, bo jeśli macie zamrożone owoce wystarczy wylewać galaretkę po łyżce, od razu stygnie na owocach i praktycznie po 10 min jest gotowa). Jeśli używacie świeżych owoców galaretkę należy najpierw wystudzić i dopiero wtedy zalać owoce  w salaterkach i poczekać nieco dłużej aż zastygnie :)

J.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>