Żurek na zakwasie z płatków owsianych :-)

Jakiś czas temu dostałyśmy od Znajomego przepis na zakwas z płatków owsianych. Idzie Wielkanoc. Może warto wypróbować , jak smakuje żurek w tej wersji?

Składniki na zakwas:

6 czubatych łyżek płatków owsianych

4 ząbki czosnku

4 liście laurowe

10 ziaren ziela angielskiego

2 łyżek soku z kiszonych ogórków

700 ml wody

Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Obieramy czosnek i przekrawamy na pół. W garnku z kamionki lub dużym słoju , do wody dodajemy mąkę z naszych zmielonych płatków, przyprawy, czosnek, sok z ogórków.

Całość przykrywamy gazą i odstawiamy na 5 dni, mieszając co najmniej raz dziennie drewnianą łyżką. Po tym czasie mamy bazę do owsianego żuru.

Przepis na żurek:

powyższy zakwas

1 litr wody

2 pętka białej kiełbasy

2 -3 ziemniaki

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, majeranek

jajka ugotowane na twardo

Do garnka z 1 litrem gotującej się wody wkładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, białą kiełbasę (jeśli jecie :-). Gotujemy przez kilka minut, po czym wyjmujemy kiełbasę. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Do gorącego wywaru przelewamy przecedzony zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kiełbasę, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Polecamy.

E.

IMG_0433

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>