Cykoria – co z nią zrobić?

20170312_194538

No właśnie, co zrobić z cykorią? Jest gorzkawa i cierpka. Dlatego niewiele osób sięga po nią na co dzień. Moja leżała w lodówce kilka dni zanim wymyśliłam na nią metodę :)

Cykorię dodaje się przede wszystkim do sałatek i surówek, jednak równie dobrze smakuje duszona czy zapiekana. Choć wydaje się krucha i niepozorna, jest doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Do tego cykoria jest idealna dla osób odchudzających się, ma bowiem mało kalorii (ok 30 kcal w jednej główce) a zawiera mnóstwo cennych składników: witamin i minerałów, jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy. Delikatną nutę goryczki wyczuwalną w smaku cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Cykoria ma duże działanie prozdrowotne – wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego (poprawia trawienie) i nerek.

Cykoria wpływa także na urodę – dzięki zawartości betakarotenu poprawia koloryt skóry, a zawarta w niej witamina A odmładza skórę.

20170312_190740 20170312_194538

Do mojej duszonej cykorii o ciekawym imbirowo-pomarańczowym smaku potrzebujemy:

4 główki cykorii

1 łyżkę oleju kokosowego

2 łyżki miodu

1 soczystą pomarańczę

2 cm świeżego imbiru

szczyptę soli

1 łyżka soku z cytryny

Cykorię trzeba umyć, przekroić wzdłuż i wykroić gorzki głąb.

Na patelni na małym ogniu rozgrzać olej kokosowy, dodać miód i imbir. Po chwili dodajemy szczyptę soli i dolewamy sok z cytryny. Wkładamy cykorię i smażymy ją po ok 2 min z każdej strony. Podlewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy i dusimy jeszcze kilka minut, żeby sok odparował i zgęstniał.

Nutka imbiru i pomarańczy czyni z gorzkawej cykorii bardzo ciekawe danie :)

Uważny czytelnik pewnie zauważył, że przepis jest podany wg pięciu przemian. Moim zdaniem to dodatkowo akcentuje smak potrawy :)

J.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>