Dziecko w kuchni- edycja II; Sushi po polsku :)

20170305_192649

Mój syn zaskoczył nas dzisiaj inwencją twórczą. Znalazł zakupione przeze mnie jakiś czas temu algi nori i ryż do sushi (przymierzałam się już od pewnego czasu ;)) i przyrządził na kolację sushi w wersji „po polsku”.

Potrzebne są płaty alg nori, ryż do sushi ugotowany wg przepisu na opakowaniu, czerwona papryka, kiszony ogórek i puszka szprotek.

Z braku wasabi i imbiru sos zrobiliśmy z oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (ok 1/4 szklanki, pół łyżeczki cukru trzcinowego, łyżeczki musztardy, odrobiny pieprzu i soli oraz 1 łyżki soku z cytryny).

Smakowało mi znacznie bardziej niż oryginalne sushi, które kiedyś jadłam. Zamierzamy spróbować następnym razem z wędzonym łososiem i cebulką :)

J.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>