Wariacja n/t zupy kokosowej z soczewicą :)

20170303_201727

O tym, że soczewica z kokosem to rewelacyjne połączenie przekonałam się już dawno.  Dzisiaj zaimprowizowałam ciekawą wariację na ten temat.

Duszą tej aromatycznej zupy są boczniki duszone na oleju kokosowym z porem, cebulą i papryką.

20170303_201727 20170303_201812

Skład:

wywar z indyka 4 l

2 marchewki, pietruszka, pół średniego selera

2 małe cebule, mały por, 2 ząbki czosnku

czerwona papryka

szklanka zielonej soczewicy

250 g boczniaków

szklanka makaronu z brązowego rużu

1 l koziego mleka

puszka 250 ml mleka kokosowego

2 łyżki mąki

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka soku z cytryny

łyżeczka miso

tymianek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, imbir, kozieradka, sól , bazylia suszona

Miłośnicy gotowania według pięciu przemian (kto jeszcze nie stał się miłośnikiem niech szybko to zmieni, bo potrawy gotowane w ten sposób nabierają wyjątkowego smaku:)) dodają po kolei:

Do wywaru z indyka (po wyjęciu kości)  opłukaną i namoczoną soczewicę, gotujemy 30 min, następnie  dodajemy pokrojone warzywa (marchew, pietruszka i seler ), ziele angielskie, liść laurowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dusimy na oleju kokosowym por, cebule, paprykę i boczniaki i dodajemy do zupy. Teraz sól (na razie 1 łyżeczka). Gotujemy ok 15 min. Dodajemy po łyżeczce bazylii, tymianku i kminku. Wlewamy mleko kozie i kokosowe, rozrobioną mąkę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy makaron, gotujemy 15 min po czym doprawiamy kozieradką, imbirem i ponownie łyżeczką soli (lub więcej, do smaku). Na koniec, po wyłączeniu palnika dodajemy łyżeczkę miso i sok z cytryny.

J.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>