Orzechowe ciasto jakiego jeszcze nie jedliście:)

20170212_200653

O walorach zdrowotnych i smakowych orzechów nie będę się rozwodzić, bo z pewnością każdy jedne zna a do drugich jest przekonany.

Powiem krótko, pod względem ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów chyba nic orzechów nie przebije.

A ciasto? Proste i pyszne! Zresztą, zazwyczaj takie właśnie publikuję. Miałam polać je czekoladą, ale nie zdążyłam, zniknęło w tempie zawrotnym, ledwie uratowałam kawałek, żeby kilka orzeszków uprażonych w miodzie na wierzch wrzucić i tutaj na pamiątkę umieścić;)

Ciasto mocno orzechowe z nutką pomarańczy i piernika:

Skład:

 200 g zmielonych orzechów ( różnych, ja użyłam włoskie i laskowe, zmieliłam je w maszynce do mięsa)

100g mąki tortowej

100 g mąki razowej orkiszowej (można tylko razową, na następny raz tak spróbuję)

pół szklanki cukru trzcinowego (next poeksperymentuję z miodem albo ksylitolem)

łyżeczka sody oczyszczonej

skórka starta z połowy cytryny (eko) i połowy pomarańczy (też eko, tylko z takich owoców skórka nadaje się do konsumpcji)

5 jajek (oczywiście wiejskich)

szczypta soli

pół laski wanilii

1 łyżeczka przyprawy do pierników

2 łyżki oleju rzepakowego (nierafinowany)

orzechy do dekoracji, ewentualnie gorzka czekolada

Oddzielcie żółtka od białek i żółtka utrzyjcie z cukrem i ziarenkami wanilii a białka ubijcie z solą. Mąkę wymieszajcie z orzechami, sodą i przyprawą do piernika. Do żółtek dodajcie utartą skórkę, olej,  mąkę i na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wymieszajcie, przełóżcie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie 45 min w 160 stop.

J.20170212_200653

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>