Śledź tłusty a niskokaloryczny:)

20170128_201426

Kto z nas nie lubi śledzika?:)

Śledź, mimo że tłusty, ma mało kalorii

Śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie znaczy to jednak, że są bardzo kaloryczne (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.

Śledzie są źródłem kwasów nienasyconych

Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi! Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Szczególnie cenny jest kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu, a przy tym zwiększa odporność.

Dzisiaj proponuję śledzie takie trochę „po kaszubsku” a jednak nieco inne:

1 kg płatów śledziowych (matias)

4 cebule

1 łyżka cukru pudru lub ksylitolu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sok z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka majeranku

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego roztarte w moździerzu

3 liście laurowe

olej rzepakowy tłoczony na zimno (koniecznie! nie używajcie rafinowanego!) ok 300 ml

łyżeczka oleju kokosowego

Śledzie namoczyć na noc, osączyć na durszlaku. Cebule zeszklić na odrobinie oleju kokosowego (oleju rzepakowego tłoczonego na zimno nie używamy do smażenia!), dodać cynamon, pieprz, ziele i liście laurowe, cukier, majeranek, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, poddusić jeszcze 2-3 minuty, ewentualnie podlać odrobiną wody, jeśli za gęste.

W szklanym naczyniu układamy na przemian warstwami płaty śledziowe i farsz (można farsz zawijać w każdego śledzika osobno spinając wykałaczką, ja tego nie robię z czystego lenistwa;) Zalać olejem, na 2-3 dni do lodówki, niech się przegryzie i smacznego!:)

20170128_20142620170128_20144220170128_20253220170128_20273020170128_203227

J.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>